Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЗМІНИ В ОПОДАТКУВАННІ НА ПЕРІОД ДІЇ ВОЄННОГО ЧАСУ

Податкова інформує
29.04.2022

У зв’язку із запровадженням відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 на всій території України воєнного стану, із 07 березня 2022 року введено в дію два закони: від 03.03.2022 №2115-IX „Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” та від 03.03.2022 №2118-IX „Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану”.

Таким чином, Закон №2115-IX передбачає:

  1. Установити, що фізичні особи, фізичні особи-підприємці, юридичні особи подають фінансові, розрахункові, бухгалтерські звіти, подання яких передбачено в документальній або електронній формі – протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану, за весь період неподання.
  2. За період дії воєнного стану, а також протягом 3-х місяців після його закінчення до фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб не застосовується адміністративна відповідальність за неподання звітності.

 

Закон №2118-IX вносить зміни до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування та подання звітності в період дії воєнного стану, а саме:

- податкові перевірки не розпочинаються, а початі перевірки зупиняються;

-  вважаються діючими ліцензії, по яких закінчився термін дії. Обов’язки щодо сплати та продовження дії ліцензій повинні бути виконані протягом 30 днів після закінчення воєнного стану.

- тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, на території України санкції за порушення вимог Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових опрацій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”  не застосовуються.

 

Крім того, доводимо до відому, що з метою забезпечення можливості платникам податків декларувати свої податкові зобов’язання з податку на додану вартість, ключовими моментами є:

  • податкові зобов’язання та податковий кредит, які станом на 24 лютого підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування до них відображаються у відповідних розділах податоквої звітності у загальному порядку;
  • податкові зобов’язання та податковий кредит, які станом на 24 лютого та до кінця дії воєнного стану на всій території України не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податоквими накладними та розрахунками коригування до них, відображаються в податоквій звітності з податку на додану вартість на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів (документи РРО, акти приймання-передачі, акти виконаних робіт/наданих послуг, тощо), складених (отриманих) платником податку за операціями з постачання та придбання товарів/послуг відповідно до Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”.

Після завершення дії воєного стану платники зобовязані забезпечити реєстрацію в ЄРПН всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відтермінована на час дії військового стану, а всі податкові зобов’язання та податоквий кредит, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягають обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

Додатково повідомляємо, що форма податоквої накладної/розрахунку коригування, з урахуванням змін, внесених наказом Міністерства фінансів України від 17.01.2022 №15, буде доступна платникам податків після завершення воєнного стану, про що платників податків буде проінформовано додатково.

 

В даний час готується спеціальний пакет допомоги бізнесу та працівникам. Про введення в дію вищевказаних документів буде повідомлено додатково.

 

 

Ольга СЕЛЕЦЬКА, начальник Диканської ДПІ

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше