Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Застосування штрафних (фінансових) санкцій у період дії воєнного стану

Податкова інформує
22.05.2023

        Відповідно до норм абзацу віcімнадцятого п.п. 69.2 п.69 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України (далі - ПКУ), з урахуванням змін, внесених Законом України від 12.05.2022 року № 2260-ІХ «Про внесення змін до  Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» (набрав чинності 27.05.2022), визначено, що         у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок, до платників податків застосовується відповідальність згідно з ПКУ, законами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючи органи,             з урахуванням обставин, передбачених п.п.112.8.9 п.112.8 ст.112 ПКУ (вчинення діяння (дії або бездіяльність) внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору)), що звільняють від фінансової відповідальності.

          При цьому, вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного, надзвичайного стану та/або на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не застосовуються.

          Тобто, починаючи з 27.05.2022 року  і на період дії воєнного стану «карантинний» мораторій щодо незастосовування штрафних санкцій, зокрема, за порушення вимог законодавства в частині нарахування, декларування та сплати податків, зборів, платежів, не  застосовуються. 

          Відповідно, платники податків не звільняються від застосування до них штрафних санкцій за:

  • неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності (ст.120 ПКУ);
  • за несплату узгодженої суми грошового зобов’язання (ст.124 ПКУ);
  • за заниження податкового зобов’язання (ст.123 ПКУ), у тому числі, за звітні (податкові) періоди, які припадають до 24 лютого 2022 року, з урахуванням умов, за яких платники у період до припинення або скасування воєнного стану на території України звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання своїх податкових обов’язків, визначених п.п. 69.2 п.69 підрозділу 10 розділу XX  ПКУ.

При цьому, у разі дотримання платниками податків термінів подання податкової звітності, але недотримання термінів сплати податкових (грошових) зобов’язань на підставі такої звітності, до платників податків застосовуються штрафні санкції відповідно до п.124.1 ст.124 ПКУ та не застосовуються – відповідно до п.120.1 ст.120 ПКУ, та навпаки.

У відповідності до вимог п. 11 Підрозділу 10 Розділу ХХ «Перехідні положення» штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за наслідками перевірок, які здійснюються контролюючими органами, застосовуються у розмірах, передбачених законом, чинним на день прийняття рішень щодо застосування таких штрафних (фінансових) санкцій (з урахуванням норм пункту 7 цього підрозділу).

 

Диканська ДПІ ГУ ДПС у Полтавській області

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше