Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Заходи безпеки під час зберігання та переробки зерна

Інформація
15.09.2022

Війна внесла свої корективи на ринок зберігання сільськогосподарської продукції, зокрема, спричинила нагальну потребу в малих чи мобільних елеваторах. Одним із способів задоволення такої потреби є використання тимчасових сховищ для зберігання зерна: спеціальних мішків та рукавів, в які можна завантажити до 200 тон збіжжя і покласти на підготовленому майданчику в полі.

Варто зазначити, що за сучасних ринкових умов та стандартів стосовно якості продукції все більшого значення набуває первинна обробка й зберігання зернових, круп’яних та олійних культур безпосередньо у виробника або ж у спеціалізованих, пристосованих зерносховищах. Це дає можливість виробнику бути незалежним у питаннях продажу врожаю в найбільш вигідний час та встановлення найвищих цін на вирощену продукцію.

Основним завданням при зберіганні зерна є збереження його кількості та якості. Вкрай важливо під час цього процесу дотримуватись Правил охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 20.09.2017 № 1504 (далі – Правила). Ці Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які провадять діяльність, пов’язану зі зберіганням та переробкою зерна, та є обов’язковими для роботодавців і працівників при виконанні робіт (технологічних процесів) зі зберігання й переробки зерна.

Правилами визначено наступний перелік обов’язків роботодавця:

- одержання за необхідності дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, подання декларації відповідності його матеріально-технічної бази;

- розроблення та затвердження актів з охорони праці, які діють на підприємстві, та інструкцій з охорони праці;

- розроблення та затвердження переліку робіт підвищеної небезпеки, що виконуються на підприємстві за нарядами-допусками, які фіксуються у відповідному журналі;

- забезпечення працівників за рахунок коштів роботодавця спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту;

- проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників;

- проведення навчання й перевірки знань з питань охорони праці працівників підприємств: попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності);

- забезпечення встановлення знаків безпеки й захисту здоров’я працівників для позначення небезпечних зон;

- проведення атестації робочих місць за умовами праці на робочих місцях, де технологічний процес, обладнання, сировина чи матеріали, які використовуються, є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, дотримання допустимих норм небезпечних і шкідливих виробничих чинників у виробничих приміщеннях та на робочих місцях тощо.

Вимоги безпеки під час здійснення технологічних процесів, встановлені окремими розділами Правил, а саме:

- під час виконання робіт у силосах і бункерах, робіт із застосуванням пестицидів, у складських приміщеннях;

- при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт із зерном та іншими сипучими продуктами;

- при експлуатації зерноочисного устаткування, устаткування для обробки зерна водою і теплом, устаткування для виробництва круп, комбікормів, устаткування з оброблення гібридного та сортового насіння кукурудзи;

- при експлуатації машин для уловлювання магнітних домішок, вальцьових верстатів, розсівів, ситовійних машин, устаткування ваговибійних і фасувальних відділень та складів продукції, експлуатації машин для обезпилювання, очищення й ремонту мішків та камер їх теплової обробки, експлуатації зерносушарок та розподільчого устаткування, засувок, насипних лотків, поворотних труб, устаткування пневматичного транспорту й аспіраційних установок, компресорів, повітродувок та вентиляторів, стаціонарного підйомно-транспортного устаткування, норій, транспортерів стрічкових, ланцюгових, безроликових, гвинтових та аерожолобів.

Під час зберігання й переробки зерна травмування працівника можливе з таких причин:

- затягування працівників у зернову масу чи завалювання зерном, що обрушилося в складі;

- падіння з висоти або у відкриті люки бункерів чи силосів.

Крім того, травми можливі при проведенні вантажно-розвантажувальних робіт, отруєнні вуглекислим газом, що може накопичуватись у зерноскладах. Тому керівникам агропідприємств, начальникам виробничих підрозділів слід пам’ятати про забезпечення постійного нагляду за роботою працівників, а проведення робіт із зерном організовувати з дотриманням усіх вимог технологічного процесу.

Диканське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області закликає роботодавців і працівників підприємств, які провадять діяльність, пов’язану зі зберіганням та переробкою зерна (елеватори, сільськогосподарські підприємства), не ігнорувати чинне законодавство з охорони праці, переглянути та затвердити локальні акти підприємств, інструкції з охорони праці, провести навчання, інструктажі, розробити нові карти (паспорти) технологічних процесів з урахуванням вимог Правил.

 

Страховий експерт з охорони праці Диканського відділення

управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області Тобота С.П.

2022 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше