Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як здійснюється проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються ДПС та її територіальними органами?

Податкова інформує
03.07.2023

Диканська ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області інформує про порядок проставлення апостиля на офіційних документах, виданих ДПС та її територіальними органами.

Зазначаємо, що для проставляння апостиля необхідно мати відповідний пакет документів, який включає:

оригінал документа, на якому проставляється апостиль, або його засвідчену в установленому порядку копію; 

документ про оплату послуги з проставлення апостиля або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати, чи його копію, засвідчену в установленому порядку; 

заяву від особи, яка подає такі документи (у заяві щодо проставлення апостиля необхідно зазначити назву документа (документів), що надсилається до ДПС для проставлення апостиля, та країну призначення використання такого документа (документів).

Подача документів здійснюється до Державної податкової служби України за адресою: Львівська площа, 8, м. Київ, 04053. 

За бажанням платника пакет документів може бути поданий через центри обслуговування платників територіальних органів ДПС та переданий до ДПС.

Плата за надання послуги з проставлення апостиля складає три неоподатковуваних мінімуми доходів громадян, а саме 51 гривню.

Слід зазначити, що звільняються від внесення плати наступні категорії громадян, у випадку якщо документи стосуються безпосередньо цих громадян:

особи з інвалідністю 1-ої і 2-ої груп;

особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни;

громадяни, які належать до першої категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи;

діти-сироти. 

Надаємо рахунок для зарахування плати за надання послуг з проставлення апостиля ДПС: 

Отримувач: ГУК у м. Києві/Шевченк.р-н/22012500 

Код за ЄДРПОУ: 37993783 

Рахунок отримувача: UA918999980334109879031026011 

Банк отримувача: Казначейство України (ел.адм.подат.) 

Призначення платежу: за надання послуги з проставлення апостиля.  

Термін розгляду заяви та документів, необхідних для отримання послуги з проставлення апостиля, становить 20 робочих днів з дня їх отримання ДПС.

Також, звертаємо увагу, що проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються Державною податковою службою України та її територіальними органами, здійснюється ДПС відповідно до Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затверджених спільним наказом M3C, MBC, МОН, Мінфіну, Мін’юсту від 17.03.2023 №125/209/293/139/999/5 «Про затвердження Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав» (далі - Правила).

Апостиль проставляється на вимогу особи, яка підписала документ, aбo на вимогу фізичної/юридичної особи (ïx представників).

У разі обробки персональних даних, отриманих від заявника, компетентні органи вживають заходів, передбачених Законом України «Про захист персональних даних».

Нагадуємо, що відомості з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків (далі — Відомості з ДРФО), що надаються відповідно до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України  25.10.2017 за № 1306 /3 1174 містять персональні дані фізичних осіб - платників податків.

Враховуючи викладене, у заяві щодо проставлення апостиля на документі «Відомості з ДРФО» мас бути зазначено:

прізвище, ім’я, по-батькові, телефон та поштову адресу заявника;

назву документа (документів), що надсилається до ДПС для проставлення  апостиля;

країну призначення використання такого документа (документів);

інформацію щодо згоди на обробку персональних даних заявника.

У разі подання заяви представником фізичної особи, до неї додається копія документа, що підтверджує повноваження такого представника.

Разом з тим, оскільки відповідно до пункту 1 Правил спеціальною відміткою «Apostille» засвідчуються справжність підпису, якість, в якій виступала особа, що підписала документ, автентичність відбитка печатки, якою скріплений документ, ДПС може бути проставлено апостиль на Відомостях з ДРФО, що містять підпис посадової особи контролюючого органу та печатку.

Начальник Диканської ДПІ  

ГУ ДПС у Полтавській області                                                         Ольга СЕЛЕЦЬКА

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше