Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як діяти у разі ядерного вибуху

Інформація
23.11.2023

 Українські та світові експерти попереджають про загрозу застосування тактичної ядерної зброї. Отже, ми підібрали матеріли, що містять знання про наслідки ядерної хвилі, принципи дії тактичних ядерних боєприпасів, наслідки для населення та дії, щоб урятуватися.Як діяти у разі ядерного вибуху

    Щоб краще зрозуміти, як діяти у разі ядерного вибуху, для початку потрібно визначити, що вибух був саме таким. Це неважко, адже ядерний вибух значно відрізняється від звичайного. Його потужність може бути в багато тисяч разів більша за потужність вибуху найбільшої фугасної авіаційної бомби з супроводом багатьох явищ, не характерних для звичайного вибуху (докладніше про них — далі). Про нього також повідомлять по радіо.   Якщо вас застав наземний ядерний вибух, для порятунку необхідно сховатися  і чекати, доки радіоактивне зараження вщухне. Тобто, коли розпадеться більшість радіоактивних елементів. Уже через 10–12 годин рівень радіації спаде в рази, тож якщо ви перебували в поганому укритті й поряд є краще — варто туди перебратися. А через одну-дві доби вже можна буде виходити з укриття для евакуації. Якщо ж ви хочете жити/воювати на цій території, треба буде зачекати ще як мінімум 7–10 діб.  Найкращий спосіб пережити ядерний удар у місті — зустріти його в підвалі, що має залізобетонне перекриття, оскільки залізобетон ефективно поглинає гамма-фотони. Про ракетно-ядерний напад стає відомо за пів години, але це у разі застосування стратегічної зброї, а як ми пам'ятаємо, ядерна тактична зброя, ризик застосування якої існує в Україні, може бути скинута з літаків або запущена з артилерійських установок. Якщо ви нехтуєте повітряною тривогою і залишитеся на вулиці, пам'ятайте, що світло в земних умовах доходить до нас швидше, ніж ударна хвиля, яка настане після спалаху. Тому помітивши спалах, діяти слід таким чином:

  • Негайно впасти обличчям униз. 
  • Якщо ви встигнете зрозуміти, в якому боці від вас знаходиться епіцентр вибуху, лягайте на землю головою від нього, ще краще — сховатись за будь-яким предметом, будинком, щоб залишитися "в тіні". 
  • Якщо є капюшон або куртка, ще в падінні натягнути їх собі на голову, якщо ні — прикрийте голову руками. 
  • Ударних хвиль буде кілька. У своїх рекомендаціях ВООЗ радить вставати лише після другої.

Пам'ятайте: чим швидше ви впадете, тим слабшими будуть отримані опіки: тут важлива кожна частка секунди.

 Наступні 10 хвилин після вибуху це люфт, який дає шанс на порятунок. Вогняна куля, ядерний гриб і ударна хвиля

Після спалаху утворюється область, що світиться, у вигляді вогняної кулі (у разі наземного і надводного вибуху у вигляді півкулі), яскравість якої в початковій стадії значно перевершує яскравість сонця. Дивитися на вогняну кулю незахищеними очима не можнаВогняна куля, швидко збільшуючись у розмірах, підіймається, при цьому яскравість її світіння поступово зменшується. Через кілька секунд після виникнення вогняна куля перетворюється на хмару, що клубиться. Одночасно з вогняною кулею із землі слідом за хмарою підіймається стовп пилу та диму. Ця стадія вибуху зорово нагадує форму гриба — звідси й назва «ядерний гриб». Якщо ядерна бомба впала у воду, стовп буде із води, а якщо на землю — із землі, уламків та пилу. Опади у вигляді радіоактивного пилу у разі наземного вибуху або радіоактивного дощу у разі підводного — небезпечні для людини. Однак у вас буде запас часу, щоб урятуватися. Ви почуєте та відчуєте ударну хвилю. За звуком вона нагадує гуркіт грому і подібна до ударної хвилі звичайного вибуху, але триває довше і має набагато більшу руйнівну силу. Ураження виникають не тільки від дії самої хвилі, вони спричиняються також уламками зруйнованих споруд, будівель, дерев, каменями, грудками землі, уламками скла, і, нарешті, радіацією. 

Як діяти перші 10 хвилин?

Після яскравого спалаху у вас буде 10 хвилин, щоб знайти бомбосховища та не потрапити під радіоактивні опади. Про ядерний вибух повідомлять по радіо або в інтернеті, також ви почуєте протяжний гул сирен. Ваші дії:

  • Не дивіться у бік ядерного гриба. Закрийте обличчя та дихальні шляхи шарфом, хусткою або одягом.
  • Остерігайтеся уламків, вони летітимуть у вашу сторону від епіцентру ядерного вибуху.
  • Не піддаючись паніці, слідуйте до найближчого бомбосховища, взявши із собою своїх домашніх тварин. Пам'ятайте, що станції метро закриються за 5 хвилин після оголошення тривоги. Підійдуть підвали багатоквартирних будинків чи станції, тунелі метро.
  • Якщо раптом вам не вдається знайти укриття під землею, підіймайтеся вище 10 поверху і знайдіть найбільш ізольоване приміщення без вікон, а отвори у двері заткніть ганчірками. Те саме стосується і людей, які на момент вибуху опинилися у квартирі, тоді ховатися потрібно у ванній, у туалеті або у коморі.

Як діяти у сховищі?

  • Як тільки потрапите до сховища, за можливості акуратно зніміть з себе одяг, який був на вас, переодягніться — є ризик радіаційного зараження. 
  • Також за можливості, помийте відкриті ділянки шкіри водою та милом, ретельно обробіть та промийте рани, якщо вони у вас є.
  • Прикривайте рот і ніс маскою або респіратором, поки радіоактивна хмара не розсіється. Вимкніть вентиляцію і щільно закрийте всі двері; щілини біля вікон та дверей закрийте мокрою тканиною.
  • Слухайте радіо і не виходьте на вулицю до тих пір, поки влада не подасть сигнал. Після цього відкрийте вікна — забезпечте циркуляцію повітря.
  • Харчуйте лише продуктами з герметично закритої тари та пийте тільки бутильовану воду, яка була герметично запечатана.
  • Не забувайте про домашніх тварин і пам'ятайте: незалежно від вашого соціального статусу, у цій ситуації всі рівні.

Як діяти після виходу зі сховища?

Оскільки ядерна зброя має різний енергетичний потенціал, однозначно відповісти на питання "коли" — не можна. Все залежить від потужності бомби, напряму вітру, вашої віддаленості від епіцентру вибуху — саме тому так важливо мати з собою засоби зв'язку, щоб знати, коли про те, що сховище можна покидати, оголосять компетентні органи.

Ви можете самостійно дізнатися, наскільки безпечно поза сховищем, якщо у вас є дозиметр. Безпечним вважається рівень радіації приблизно 0.5 мікрозиверт на годину (до 50 мікрорентгенів на годину), найбільш безпечним — до 0.2 мікрозиверт на годину (відповідає значенням до 20 мікрорентгенів на годину).

Пам'ятайте:

  • Чим більше руйнувань поблизу — тим вища радіаційна небезпека.
  • Захистіть себе. Протигаз навряд чи хтось зберігає вдома, але якщо такий є, краще його надіти. Якщо протигаза немає, слід накинути щільний одяг з капюшоном та будь-які окуляри, що захищають очі від альфа-, бета-випромінювання. Намагайтеся надягати одяг із довгими рукавами.
  • Пам'ятайте, що в повітрі і на поверхнях все ще може бути радіоактивний пил: намагайтеся не ходити ґрунтовими дорогами, вибирайте асфальтовані. Вуличний одяг та взуття зберігайте подалі від місця сну: радіоактивний пил, так само як і звичайний, накопичується на комірі, волоссі, ліктях, плечах, животі.
  • Зелень та салати з відкритих грядок небезпечні. Вживати такі продукти можна тільки з теплиць, покритих склом або полікарбонатом, після миття. Збирати та вживати в їжу гриби та ягоди з радіацією не можна, це природні «акумулятори» радіонуклідів та важких металів.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше