Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Пожежа — це неконтрольований процес горіння поза спеціальним вогнищем, що розповсюджується

Інформація
31.01.2024

Щорічно від пожеж стається безліч нещасних випадків, завдаються значні матеріальні втрати та шкоди довкіллю. Будь-яка пожежа починається із загорання, яке зазвичай може погасити одна людина, якщо знає правила поведінки під час цього лиха та володіє необхідними уміннями. Тому у разі виникнення пожежі необхідно заздалегідь знати: де і які засоби пожежогасіння розміщуються та як ними користуватися.

У будівлях встановлюють пожежну сигналізацію. Почувши сигнал, треба негайно вийти з оселі згідно плану евакуації. Під час пожежі необхідно остерігатися високої температури, задимленості та загазованості, обвалу конструкцій будинків, вибухів обладнання, падіння обгорілих уламків, а також провалів. Небезпечно входити в зону задимлення, бо дим набагато небезпечніший, ніж відкритий вогонь.

У випадку виникнення вдома пожежі діяти слід наступним чином:

  • 1. Не панікувати! Зателефонувати за номером 101 і викликати пожежників на допомогу.
  • 2. Намагатися за можливості припинити подачу газу або електроструму.
  • 3. Гасити вогонь самостійно можна у разі незначного займання, на початковій стадії загоряння, коли вогонь не встиг поширитись на інші предмети. Якщо вогонь вже відрізає шляхи відходу — ризикувати не треба.
  • 4. Дихати необхідно через зволожену тканину для захисту від чадного газу.

Чим можна і чим не можна гасити невелику пожежу?

Для гасіння пожеж можна використовувати вогнегасники та підручні засоби. На корпусі кожного вогнегасника написано або схематично зображено інструкцію щодо його використання.

  • Невеликупожежуможна гасити водою, піском, землею та іншими сипучими матеріалами (ґрунтом з квіткового горщика, піском з лотка тварин, пральним порошком). На вогонь можна накинути щільну тканину, наприклад, ковдру, покривало, пальто.
  • Не можнавикористовувати для гасіннясинтетичні тканини, які легко плавляться і згорають, виділяючи отруйні гази.

Як діяти, якщо пожежа застала вдома у приміщенні?

  • Якщови прокинулись від шуму пожежі і запаху диму, не підводьтеся з ліжка, а скотіться з нього прямо на підлогу.

До дверей приміщення слід рухатися поповзом або пригнувшись під димом, але не відчиняти їх одразу. Обережно доторкніться до дверей тильною стороною долоні, якщо вони не гарячі, то відчиніть їх й швидко виходьте.

Перед тим, як увійти у приміщення, що горить, накрийтесь мокрою ковдрою, будь-яким одягом чи щільною тканиною.

  • Якщодвері у приміщенні гарячі, їх не слід відчиняти — дим та полум’я не дозволять вам вийти. Щільно закрийте двері, заткніть всі щілини і отвори будь-якою тканиною, щоб запобігти проникнення диму. Вийдіть на балкон або відчиніть вікно і голосно кличте на допомогу.
  • Якщови вибрались через двері, зачиніть їх та поповзом пересувайтесь до виходу із приміщення. Обов’язково зачиняйте за собою всі двері, щоб уникнути займання від великого притоку свіжого повітря. Спускатися слід лише сходами, бо під час пожежі заборонено користуватися ліфтом.
  • Якщови знаходитесь у висотному будинку, не біжіть вниз крізь вогнище, а користуйтеся можливістю врятуватися на даху будівлі.
  • Якщона вас загорівся одяг, падайте на землю і перевертайтесь, щоб збити полум’я, ні в якому разі не біжіть — це ще більше роздуває вогонь.

Чого ні в якому разі не можна робити під час пожежі:

  • 1. Ховатися від вогню під ліжко, у шафу, під ковдрою.
  • 2. Користуватися для виходу з приміщення ліфтом.
  • 3. Збирати та виносити з собою цінні речі, іграшки тощо.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше