Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Коли необхідна йодна профілактика

Інформація
05.10.2022

В разі аварії на ядерних установках атомної станції або атаки ядерною зброєю може відбутися викид радіоізотопів йоду, цезію, стронцію та інших радіонуклідів. В результаті викиду може утворитися радіаційна хмара, яка по своїй протяжності може забруднювати ґрунт, поверхні, їжу та воду. Крім того, опади з хмари можуть осідати на шкірі та одязі людини. Так виникає зовнішнє опромінення, а при споживанні забруднених харчових продуктів – внутрішнє. Значна частина викидів містить радіактивний йод, або так звані радіоактивні ізотопи йоду («поганий йод»). Якщо не вживати заходів захисту, то в такому разі радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань. Значний ризик для здоров’я має внутрішнє опромінення, коли радіоізотопи потрапляють в організм людини через вдихання повітря чи споживання забруднених продуктів.

Щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовується таблетований препарат калію йодид. Такий захід називають йодною профілактикою. Після прийому препарату відбувається блокування щитоподібної залози, що перешкоджає накопиченню в ній радіоізотопів йоду. Проводиться йодна профілактика з метою віддаленої профілактики раку щитоподібної залози, який розвивається через 10-20 років з моменту опромінення. Варто пам’ятати, що калій йодид захищає лише щитоподібну залозу і не може захистити інші органи.

Приймати йодид калію потрібно ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ОФІЦІЙНОГО ОПОВІЩЕННЯ про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики! Таке оповіщення проводиться  місцевими  органами виконавчої влади всіма  доступними  засобами масової інформації.

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при завчасному  прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після. Не рекомендуємо прийом препарату через 24 годин після надходження хмари.

У разі аварії будуть оперативно визначені пункти його видачі, найближчі до місця проживання людей.

Якщо аварія вже сталася, а ви знаходитесь вдома, в укритті, в любому закритому приміщенні, категорично не рекомендовано залишати місце перебування до офіційних повідомлень місцевої влади. Так можна наразитися на ще більшу небезпеку. Щільно закрийте вікна і двері (не здійснюйте провітрювання), упакуйте харчові продукти або помістіть їх в закриті ємності, накопичте запас чистої води.У будь-якому випадку варто чекати сповіщень від місцевої влади.

Кому і в яких дозах потрібно приймати йодиду калію?

  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг,
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,
  • від 13 до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

Людям старшим за 40 років, окрім вагітних жінок та годуючих матерів калій йод не призначають. Після 40 років щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод, отже прийом калію йодиду може завдати більше шкоди, ніж користі.

Оптимальним є прийом калію йодиду за 6 годин до впливу радіоактивного йоду. Зважаючи на малу ймовірність прогнозування такої ситуації, допустимим для прийому препарату є проміжок часу від 24 годин до моменту надходження радіоактивного йоду до організму та до 8 годин після його впливу. Пізніший прийом препарату є шкідливим для організму.

Наслідки прийому йодиду калію – це тимчасова блокада функції щитоподібної залози. Одноразове введення йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров’я дітей та дорослих. Але якщо приймати такі препарати протягом тривалого часу, у неправильному дозуванні, то ризик порушення функції щитоподібної залози підвищується в десятки, а то і сотні разів, що призведе до негативних наслідків невідкладно. Отже, приймати йодовмісні препарати для профілактики НЕ МОЖНА!

Інші види йодних розчинів (спиртовий розчин йоду, розчин Люголя, повідон-йод) не всмоктуються та не накопичуються в щитоподібній залозі, отже не захистять від радіоактивного йоду. Йдеться як про приймання всередину, так і про нанесення йодних сіточок.

Прийом зазначених препаратів в кращому випадку не принесе жодного ефекту, в гіршому ж – зашкодить (хімічні опіки ротової порожнини, стравоходу тощо).

          Бережіть себе і своїх близьких.

 

Головний лікар КНП

«Центр первинної медико-санітарної допомоги

Диканської селищної ради»                                                    Наталія МАНИЧ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше