Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Не паліть листя – це шкодить людині і довкіллю!

УВАГА
12.09.2023

Спалювання опалого листя – звична справа для господарів восени. Та за цим, здавалося б, безневинним заняттям, насправді чимало шкоди і людям, і природі. Але, на превеликий жаль, українці рідко звертають на це увагу.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз(а)пірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для Людини речовини.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи палаючого степу.

Небезпечні наслідки  спалювання відходів:

розвиток алергії

важке дихання, кашель, першіння в горлі

сильний головний біль

підвищення температури

респіраторні захворювання

зниження здатності організму протистояти мікробам

ушкодження імунної, нервової, ендокринної системи і репродуктивних функцій

розлади шлунку

онкологічні захворювання.

Що ж робити з опалим листям?

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. До того ж, використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Замисліться, яку шкоду наносимо довкіллю спалюючи листя, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння.

Згідно статті 50 Конституції України -кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя…
 Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи палаючого степу. Багато хто хотів би, щоб ці порушення припинились, але як досягти цього не знають. Починаючи боротьбу із палами у своєму населеному пункті, ви повинні знати, що закон у будь-якому випадку на вашій стороні. Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини

 

Куди звертатися, якщо палять листя?
 – По-перше, пожежним (101).
 – По-друге, в поліцію. (102).

 

Статтею 77¹ КУпАП передбачені накладення штрафів на громадян за самовільне випалювання рослинності або її залишків від 180 до 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян
 та юридичних осіб від 900 до 1200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а саме карається стягненням у розмірі:
 – від 3060 до 6120 гривень на громадян
 – та від 1530 до 20400 гривень на посадовців.
  Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду,

- тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При притягненні винних осіб до адміністративної відповідальності, враховуються всі обставини правопорушення та тяжкість його наслідків.

 

Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням ряду норм чинного законодавства, а саме:
 1. Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»;
 2. Закон України «Про охорону атмосферного повітря»;
 3. Закон України “ Про охорону земель ”;
 4. Закон України «Про благоустрій населених пунктів»;
 5. Закон України “ Про рослинний світ ”;
 6. Закон України “ Про тваринний світ ”;
 7. Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій;
 8. Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України.

 

 

Інспектор з благоустрою

відділу благоустрою Диканської                                           Ірина МАРЧЕНКО

селищної ради                                                                              

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше