Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Медичні огляди працівників потрібно проводити навіть під час режиму воєнного стану

Інформація
26.12.2022

Станом на сьогодні відсутні нормативно-правові акти або інші розпорядчі документи, на підставі яких роботодавець в умовах правового режиму воєнного стану може перенести строк проведення медичного огляду працівників чи допустити до роботи працівника, який не пройшов медогляд.

Проведення попередніх та періодичних медичних оглядів є найдоступнішим заходом для забезпечення раннього виявлення загальних, професійних та інфекційних захворювань.

Статтею 169 Кодексу законів про працю України та статтею 17 Закону України “Про охорону праці” передбачається, що роботодавець або уповноважений ним орган зобов’язаний за власні кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Такі медогляди ще називають трудовими. При цьому основною метою проведення медичних оглядів є:

  • визначення стану здоров’я працівника й можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища;
  • своєчасне виявлення професійних захворювань (отруєнь), що виникли раніше під час роботи на попередніх виробництвах;
  • забезпечення динамічного спостереження за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу;
  • вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;
  • проведення відповідних оздоровчих заходів.

При визначенні того, чи потрібно тій чи іншій категорії працівників проходити медогляди, роботодавцю слід керуватися Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246, (далі – Порядок № 246), переліком шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, під час роботи з якими обов’язковий попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 4 до Порядку № 246), переліком робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 5 до Порядку № 246), переліком робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженим наказом МОЗ України та Держнаглядохоронпраці від 23.09.1994.

Відповідно до статті 191 Кодексу законів про працю України та статті 11 Закону України “Про охорону праці” всі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду та в подальшому, до досягнення 21 року, підлягають щорічному обов’язковому медичному огляду.

Згідно зі статтею 46 Кодексу законів про працю України за роботодавцем закріплено право відсторонення працівника від роботи за умови відмови або ухилення працівником від проходження обов’язкових медичних оглядів. Роботодавець має право в установленому законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати (стаття 17 Закону України “Про охорону праці”). Отже, краще не відмовлятися від закріпленої на законодавчому рівні можливості перевірити своє здоров’я.

Водії транспортних засобів проходять медогляди відповідно до спеціального Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ України і МВС України від 31.01.2013 № 65/80.

Санітарне законодавство зобов’язує проходити профілактичний медичний огляд працівників, чия професійна або інша діяльність пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань (наказ МОЗ від 23.07.2002 № 280).

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких зобов’язані проходити профілактичний медичний огляд, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 № 559.

Крім того, окремі категорії працівників повинні в обов’язковому порядку проходити попередні та періодичні наркологічні й психіатричні огляди.Перелік медичних психіатричних протипоказань для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), а також Порядок проведення обов’язкових психіатричних оглядів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2000 № 1465.Перелік професій і видів діяльності, для яких є обов’язковими попередній і періодичний наркологічні огляди, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 06.11.1997 № 1238. Цим же документом визначено порядок проведення таких медоглядів.

 

Страховий експерт з охорони праці Диканського відділення

управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

у Полтавській області Сергій ТОБОТА

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше